Home » Новини » Титан сучасної української літератури

Титан сучасної української літератури

Кажуть, герої не вмирають,

але я дуже хотів би, щоб вони

 замість бути героями жили.

 Тут, на землі, вони потрібніші,

ніж на небі.

( «Чорне Сонце» В.Шкляр )

1 жовтня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Т.Шевченка проходила творча зустріч з велетнем українського бестселера, володарем  першої в історії України «народної» Шевченківської премії  письменником Василем Шкляром. Майстер слова презентував свій новий історичний роман «Заячий костел». Ця подія стала справжнім подарунком для черкасців в святковий День захисників та захисниць України, в День українського козацтва. З привітаннями виступив міський голова Анатолій Бондаренко – шанувальник творчості прозаїка, його земляк і просто друг. Гостей і вдячних читачів була повна зала, яблуку ніде впасти. Членам нашого колективу – студентам групи СПфб 10-11-24, викладачу і практичному психологу Башею О.О., бібліотекарю Тіняковій М.М. також пощастило бути серед глядачів.

У доброзичливому колі однодумців присутні мали можливість почути розповідь письменника про історію написання нового роману, про події, покладені в основу сюжету; відчути характери головних героїв. Була майже відкрита таємниця загадкової назви роману. Але це ще більше заінтригувало читачів.

Слухаючи оксамитовий голос Василя Шкляра, дивлячись на його міцну статуру, мужнє і одночасно добре, з іскринками в очах, обличчя, бачимо легендарного козака, наче зійшовшого зі старовинних  полотен. Він на хвилинку завітав до нас, але його вже чекає вірний кінь і далека дорога. Нестримний дух волі, свободи й боротьби, чим завжди була славетна наша земля,  несе нас сторінками творів письменника в блакитну далечінь. « І повіє вітер вольний з Холодного Яру…» Казкове відчуття.

Відповідаючи на запитання аудиторії, Василь Шкляр поділився із присутніми своїми життєвими історіями, згадав дитинство і наголосив, що саме Черкаська земля є місцем його сили, яка дає натхнення до написання історичних творів.

Після зустрічі величезна кількість шанувальників мала змогу придбати книги майстра історичної прози, отримати на згадку автограф та зробити спільне фото з автором. Ми також скористалися цією нагодою. Ця творча зустріч з письменником Василем Шкляром стала для нас по-справжньому незабутнім подарунком долі.