Людина споживає багато різних продуктів, напоїв. Потрібно пам’ятати, що вживання деяких може бути небезпечним, оскільки часто вміст нітратів у них перевищує гранично допустимі концентрації. Це відбувається внаслідок надмірного застосування мінеральних добрив, хімізації сільського господарства та загальної індустріалізації. Відповідно досліджень ВОЗ свіжі овочі є причиною більшості харчових отруєнь. Частіше за все споживачі потерпають через високий вміст нітратів, які в організмі людини перетворюються на небезпечні солі – нітрити.
16 березня 2023р. викладач Півненко Н.П. провела відкрите практичне заняття з дисципліни «Екологічна безпека продуктів харчування та харчової сировини». Тема заняття: «Забруднення харчової сировини та продуктів нітратами».
Студенти групи ХТфб-7-11-21 спеціальності 181 Харчові технології під час практичного заняття визначали вміст нітратів у різних продуктах (овочах, фруктах, питній воді) за допомогою індикаторних тестових смужок. Отримані результати були несподівано приємними – вміст нітратів в жодному продукті не перевищував гранично допустиму норму. Отже, їх споживання безпечне. Набуті на практичному занятті знання та навички студенти зможуть використати в своїй майбутній професійній діяльності з метою виготовлення безпечної ресторанної продукції, особливо в закладах напряму «ЕКО».
![](http://new-web.ccts.ho.ua/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-17_15-53-25-1024x768.jpg)
![](http://new-web.ccts.ho.ua/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-17_15-53-20-1024x768.jpg)
![](http://new-web.ccts.ho.ua/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-17_15-53-15-1024x715.jpg)
![](http://new-web.ccts.ho.ua/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-17_15-53-10-768x1024.jpg)
![](http://new-web.ccts.ho.ua/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-17_15-53-06-1024x768.jpg)
![](http://new-web.ccts.ho.ua/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-17_15-53-02-1024x768.jpg)
![](http://new-web.ccts.ho.ua/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-17_15-52-59-1024x865.jpg)