Людина споживає багато різних продуктів, напоїв. Потрібно пам’ятати, що вживання деяких може бути небезпечним, оскільки часто вміст нітратів у них перевищує гранично допустимі концентрації. Це відбувається внаслідок надмірного застосування мінеральних добрив, хімізації сільського господарства та загальної індустріалізації. Відповідно досліджень ВОЗ свіжі овочі є причиною більшості харчових отруєнь. Частіше за все споживачі потерпають через високий вміст нітратів, які в організмі людини перетворюються на небезпечні солі – нітрити.
16 березня 2023р. викладач Півненко Н.П. провела відкрите практичне заняття з дисципліни «Екологічна безпека продуктів харчування та харчової сировини». Тема заняття: «Забруднення харчової сировини та продуктів нітратами».
Студенти групи ХТфб-7-11-21 спеціальності 181 Харчові технології під час практичного заняття визначали вміст нітратів у різних продуктах (овочах, фруктах, питній воді) за допомогою індикаторних тестових смужок. Отримані результати були несподівано приємними – вміст нітратів в жодному продукті не перевищував гранично допустиму норму. Отже, їх споживання безпечне. Набуті на практичному занятті знання та навички студенти зможуть використати в своїй майбутній професійній діяльності з метою виготовлення безпечної ресторанної продукції, особливо в закладах напряму «ЕКО».