Головна » Спеціальності » 181 ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

181 ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

Інформація про спеціальністьРесторанна галузь – один з  найперспективніших напрямів розвитку світової економіки. Ресторанний бізнес постійно розвивається, змінюються , впроваджуються нові технології приготування та обслуговування. Спеціальність «Харчові технології» передбачає підготовку фахівців з технології харчування  в ресторанній галузі, що є галуззю з високим рівнем конкуренції та має за мету максимально задовольнити  різноманітні смакові потреби  і запити споживачів, забезпечити їм високий рівень комфорту.
Підготовка фахового молодшого бакалавра спеціальності «Харчові технології» передбачає загальнокультурну та професійно орієнтовану складові, набуття спеціальних умінь і знань, а також певного досвіду їх практичного застосування з метою виконання типових завдань, передбачених для первинних посад у відповідній галузі професійної діяльності.
Термін та форми навчання  •  на основі базової загальної середньої освіти – 3,5 роки
  •  на основі повної загальної середньої освіти – 2,5 роки
Денна та заочна
Основні профільні дисципліни,
які вивчають здобувачі
Технологія виробництва кулінарної продукції – вивчення способів обробки сировини та технологій приготування страв і кулінарних виробів високої якості.
Технологія виробництва борошняних кондитерських виробів – опанування технологією основних видів кондитерських виробів і набуття вмінь розробляти та використовувати технологічні схеми виготовлення напівфабрикатів і готових виробів, впливати на якість готової продукції.
Організація виробництва та обслуговування в закладах ресторанного господарства – формування знань про класифікацією закладів харчування; послуг; продовольче, матеріально-технічне забезпечення; принципи організації основних та допоміжних підрозділів виробництва, виробничого процесу; організацію трудових процесів, оперативне планування виробництва; організацію обслуговування споживачів.
Процеси та апарати харчових виробництв – формування знань в галузі теорії і практики основних процесів і апаратів, які використовуються в харчових виробництвах
Устаткування закладів ресторанного господарства з основами електротехніки – вивчення обладнання, його будови, правил експлуатації та шляхів підвищення ефективності  використання.
Товарознавство харчових продуктів – системне вивчення товарів на всіх етапах життєвого циклу, методи пізнання їх споживчої вартості (цінності), закономірності формування асортименту, обігу та споживання.
Основи менеджменту та маркетингу – формування сучасного управлінського мислення, основ системного керування організаціями будь-яких видів, ухвалення конструктивних управлінських рішень на майбутньому місці роботи, загальних принципів маркетингових досліджень ринку.
Економіка та облік – вивчення закономірностей функціонування і розвитку закладів ресторанного господарства різних форм власності; оволодіння знаннями щодо фінансових відносин, які виникають між суб’єктами ринкової економіки; основними засадами бухгалтерського та податкового обліку, нормативної бази, що регулює облікові питання організації та техніки ведення бухгалтерського обліку.
Під час навчання Ви набуде таких навичок професійної роботиЗдатність здійснювати виробництво харчової продукції та продукції суміжних виробництв на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу.
Здатність контролювати режими технологічних процесів виробництва харчової продукції.
Здатність проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів, харчової продукції та продукції суміжних виробництв.
Здатність знаходити відповідні рішення у розробці нових та удосконаленні існуючих харчових технологій.
Здатність обирати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчової та суміжної продукції.
Здатність організовувати безпечну роботу виробничої дільниці (підрозділу) з урахуванням вимог законодавства.
Ви будете вміти:Виконувати технологічні процеси виробництва харчової продукції із застосуванням сучасного технологічного устаткування.
Визначати показники якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції відповідно до нормативних вимог.
Контролювати технологічні процеси харчових і суміжних виробництв.
Виявляти причини виникнення виробничих ситуацій і знаходити шляхи їх вирішення.
Проводити    технологічні,технічні, економічні розрахунки сировини, матеріальних ресурсів
Організовувати роботу окремих виробничих дільниць (підрозділів) харчових підприємств і координувати їх діяльність.
Застосовувати спеціальне     програмне забезпечення та інформаційно- комунікаційні технології у професійній діяльності.
Працевлаштування  •  Кафе, бари, ресторани
  •  Фабрики-кухні, фабрики з виробництва готової іжі, виробництва заморожених продуктів, продуктів тривалого зберігання
  •  Заклади з організації корпоративного харчування
  •  Кейтерингові компанії
  •  Заклади з доставки харчової продукції
  •  Веганські заклади ресторанного бізнесу
  •  Заклади харчування у дитячих садках, школах, лікарнях, хоспісах
  •  Крафтові виробництва десертів, сиру, піцци, напоїв та інших продуктів
  •  Кулінарні студії, фудтраки
  •  Е-платформи агрегатори з продажу продукції через Інтернет
  •  Лабораторії з розробки нової продукції
  •  Лабораторії з дослідження безпечності харчової продукції
  •  Заклади освіти – університети, коледжи
  •  Департаменти продовольства, департаменти зі справ споживачів та суспільного розподілу
Посади  ✔  Фахівець департаменту безпеки харчової продукції
  ✔  Керівники малих підприємств-готелів та закладів ресторанного господарства без апарату управління 
  ✔  Менеджери (керуючі) в закладах ресторанного господарства
  ✔  Менеджери (керуючі) в ресторанах
  ✔  Менеджери (керуючіі) в кафе, барах, їдальнях
  ✔  Менеджери (керуючі) на підприємствах, які готують та постачають готові страви
  ✔  Технік-лаборант (хімічні та фізичні дослідження)
  ✔  Інспектор з контролю якості продукції
  ✔  Майстер виробничого навчання
  ✔  Помічник керівника
  ✔  Фахівці з виробництва борошняних, кондитерських виробів та  харчоконцентратів
  ✔  Технік – технолог з виробництва борошняних,
кондитерських виробів та  харчоконцентратів
  ✔  Фахівці з технології харчування
  ✔  Технік-технолог з технології харчування
  ✔  Бригадир на дільницях основного виробництва (хлібопекарне та   кондитерське виробництво)
  ✔  Кухар
  ✔  Кухар дитячого харчування
  ✔  Кондитер
  ✔  Виробник харчових напівфабрикатів
  ✔  Шеф-кухар, су-шеф, бренд-шеф
  ✔  Офіціант
  ✔  Метрдотель
  ✔  Бармен
  ✔  Майстер ресторанного обслуговування
  ✔  Ресторанний критик