Home » 2024 » Жовтень

Monthly Archives: Жовтень 2024

Моє життя – моя відповідальність

Життя людини – найбільша цінність. Розуміння важливості цього питання означає, що людина відповідальна за свої дії, за свій вибір, за свою долю. Австрійський психіатр Віктор Франкл стверджував, що в людини можна забрати майже все, але вибір завжди залишається за нею. Сама сутність людського існування полягає у відповідальності за власний вибір.

У межах виконання Державної цільової програми з утвердження української національної та громадянської ідентичності, студенти груп ХТфб 13-09-24, Тфб 3-09-21  начолі з класним керівником Голуб О.А. та бібліотекарем коледжу Тіняковою М.М. завітали до обласної бібліотеки для юнацтва ім. В.Симоненка. Перед товариством виступила з лекцією “Моє життя – моя відповідальність» завідувачка читальною залою Вербівська К.І.

Були розглянуті проблеми морально-етичного виховання особистості. Актуальними для першокурсників виявилися питання, як уникати неприємних ситуацій у спілкуванні з оточуючими, як взаємодіяти з колективом. Молодь старших курсів зацікавилась питанням, як ефективно реалізувати свої здібності і яку мету обрати на початку самостійного життя. Спільно товариство дійшло до висновку, що потрібно постійно навчатися, змінювати себе на краще й не уникати особистої відповідальності та відчувати задоволення від допомоги суспільству.

Великий ірландський драматург, публіцист та політичний діяч Джордж Бернард Шоу писав: «Тепер, коли ми навчилися літати повітрям, як птахи, плавати під водою, як риби, нам не вистачає тільки одного: навчитися жити на землі, як люди».

Торгівля людьми в умовах війни: як не стати жертвою?

З початку війни ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми значно підвищився. Це пов’язано з тим, що частина людей виїхала на тимчасове місце проживання до Європи, частина переміщена всередині держави, а значна кількість людей примусово вивезені на територію росії та білорусі. Окрім того, російська агресія та злочини, вчинені представниками держави-агресора стосовно мирного населення України, зокрема, їх незаконне утримування, перебування в полоні та використання у збройному конфлікті, загострили проблему трудової та сексуальної експлуатації крізь призму ст. 149 Кримінального кодексу України.

Варто зазначити, що 19 липня 2022 року Держдепартамент США включив росію до списків країн, що ведуть політику або практику торгівлі людьми та примусової праці або чиї сили безпеки та підтримувані урядом збройні організації вербують чи використовують дітей як солдатів.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове втягнення у злочинну діяльність та збройні конфлікти;
  • торгівля людьми з метою вилучення органів, примусового сурогатного материнства тощо.

Ознаки того, що людина потрапила у ситуацію пов’язану з торгівлею людьми:

  • забрали паспорт або інші документи;
  • позбавляли вільного пересування та спілкування з рідним;
  • погрожували, били або ґвалтували, знущалися або чинили психологічний тиск;
  • примушували виконувати роботу, якою не хотіли займатися, застосовуючи фізичне чи психологічне насильство;
  • примушували відпрацьовувати вигадані борги;
  • була відсутня можливість за власним бажанням кинути роботу;
  • примушували працювати понаднормово;
  • проти волі використовували у збройному конфлікті.

Для протидії торгівлі людьми й нелегальній міграції з України наша держава повністю приєдналась до міжнародних документів, спрямованих на боротьбу з торгівлею людьми і з дискримінацією жінок. Серед них:

Ключовими юридичними документами у національному законодавстві, що діє у сфері протидії торгівлі людьми є: Конституція України, Кримінальний кодекс України, Закон України «Про протидію торгівлі людьми», Закон України «Про охорону дитинства», Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» тощо.

Куди звернутись якщо особа вважає себе постраждалою від торгівлі людьми?

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.

Також в Україні безкоштовну та конфіденційну консультацію з питань протидії торгівлі людьми можна отримати, звернувшись на:

  • Національну безкоштовну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 (800)-505-501 (зі стаціонарних телефонів) та 527 з мобільного.
  • Окрім того, можна звернутися на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації за номером телефону 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного). Гаряча лінія організована та діє з 1997 року завдяки ГО «Ла Страда – Україна».

«Козацькі розваги»

Традиційно в коледжі проводиться спортивно-розважальний захід «Козацькі розваги».
З метою належного вшанування бойового подвигу та самовідданості громадян України, які присвятили своє життя служінню українському народу, збереження та розвитку національних військових традицій.
У спортивній залі коледжу зібралися здобувачі освіти першого курсу.
Захід розпочався з вшанування пам’яті Героїв, які віддали життя за нашу рідну землю. Після спільного виконання Державного Гімну України відбулися змагання, які оцінювала козацька Рада.
Учасники заходу брали участь у різноманітних конкурсах, а саме:«Найсильніший», «Гопак», «Влучний постріл», «Міс господарочка», естафетах «Хто швидше», «Переправа», «Передача цінного пакету», «Вершники», «Перешкода козакам», вікторині «Сторінками українського козацтва».
Кожен вид змагань мав своїх переможців, але загальний підсумок розваг такий:
І місце – команда «Козацька воля», група ХТфб 13-09-24;
ІІ місце – команда «Сильні духом», група ХТфб 14-09-24.
Переможці були нагороджені грамотами та солодкими призами.
Всі учасники та вболівальники, які прийшли підтримати свої команди отримали гарний настрій, позитивні емоції та довели, що козацькому роду-нема переводу!

Дбаємо про ментальне здоров’я

Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) або День ментального здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня. Свято покликане звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини, обізнаністю про профілактику ментальних розладів, способи турботи про ментальне здоровʼя та для підтримки людей з подібними захворюваннями.

Основна мета Всесвітнього Дня ментального здоров’я – скоротити поширеність захворювань, пов’язаних з психічними розладами: депресивні стани, фобії, розлади особистості, посттравматичний синдром, алкогольна та наркотична залежності, шизофренія, недоумкуватість, порушення свідомості тощо.

Окрім того, Всесвітній день ментального здоров’я спрямований на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

Ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої

творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

Важливість ментального здоров’я неможливо переоцінити. Воно впливає на все: думки, відчуття та поведінку, ставлення до себе та інших, а також відношення до повсякденних проблем.

Ментально здорова людина:

  1. розуміє свої емоційні стани та вправно керує ними
  2. може активно долати будь-які життєві виклики
  3. вміє пристосовуватися до нових умов життя
  4. здатна будувати стосунки з іншими
  5. відкрита до навчання та розвитку
  6. отримує задоволення від життя
  7. позитивно ставиться до себе
  8. приймає незалежні рішення

Загальні ознаки, які можуть вказувати на проблеми з ментальним здоров’ям :

  • Зниження інтересу або задоволення від звичайних активностей
  • Відчуття стурбованості або тривоги
  • Зміни в апетиті або вазі тіла
  • Дратівливість або агресія
  • Проблеми зі сном

Розуміння та визнання ознак проблем із ментальним здоров’ям є першим кроком до покращення.

Фактори позитивного впливу на ментальну стабільність і здоров’я:

  • Практика усвідомленості – наприклад, медитація
  • Ведення щоденника для ментального здоров’я
  • Фізичні вправи з низьким навантаженням
  • Навчання ефективному спілкуванню

Адаптаційний тренінг «Горнятко чаю» для першокурсників, які мешкають у гуртожитку

Вчорашній абітурієнт, а нині студент-першокурсник коледжу зустрічається із низкою труднощів, серед яких: перехід від життя із батьками у сім’ї до самостійного життя, від школи до навчання у вищому навчальному закладі; зміна способів навчальної діяльності; самостійна організація навчальної діяльності та вільного часу тощо.

            Великі труднощі у студентів-першокурсників викликають самостійне налагодження побуту, зокрема у гуртожитку, та і з входженням особистості в новий колектив – академічну групу, зі змінами, пов’язаними із новою соціальною роллю – студента вищого навчального закладу.

            На допомогу студентам-першокурсникам у адаптації до нових умов життя і навчання, гуртування студентської групи, активну взаємодію із однокурсниками був спрямований тренінг, проведений практичним психологом коледжу з мешканцями гуртожитку.

            Доброзичливість, увага до студентів, індивідуальний підхід сприятимуть скороченню строків адаптації до умов проживання у гуртожитку.

Тої слави козацької повік не забудем

1 жовтня Україна відзначає День захисників і захисниць та вшановує українське козацтво. Для українців сьогодні слова «захисник», «захисниця» – не формальність чи красивий вислів. У нашій новітній історії цей день є символом мужності та незламності українського народу.

З нагоди свята та з метою реалізації плану національно-патріотичного виховання молоді, у бібліотеці коледжу було проведено гру- квест «Тої слави козацької повік не забудем». Студенти групи ХТфб 14-09-24  поділилися на 2 команди. Команду « Нащадки Кобзаря» очолив капітан Бондаренко Владислав. В команді «Лелеки» капітаном було обрано Шаповал Вікторію. Координаторами стали класний керівник Шаповал Я.В. і бібліотекар Тінякова М.М. Кожна з команд за своїм путівним листом проходила 5 станцій:

«Чумацький шлях»

«Козацька історія»

«Видатні гетьмани»

«Козацькі походи»

«Козацькі забави»

Група ХТфб 14-09-24 активно приймала участь у квесті і можна ствердити, що нащадки козаків дійсно показали свої знання, проявили винахідливість та волю до перемоги.

Студенти перегорнули сторінки історії, згадали козацькі пісні та прислів’я, занурилися в атмосферу героїчних часів козацтва. Наприкінці закладу всі присутні  вшанували пам’ять загиблих воїнів та висловили вдячність сучасним героям-козакам, що боронять нашу країну від ворога. Саме їм ми завдячуємо нашим життям і спокоєм.

Вітаємо нашу студентку з успішним виступом на І Всеукраїнському турнірі з художньої гімнастики!

28-29.09.2024 року у місті Кропивницькому відбувся перший Всеукраїнський турнір з художньої гімнастики “Divide cup”.
У змаганнях брала участь студентка групи ХТфб-13-09-24, Азаматова Анастасія, де посіла ІІІ місце.
Вітаємо та бажаємо успіхів у спорті та навчанні!

Титан сучасної української літератури

Кажуть, герої не вмирають,

але я дуже хотів би, щоб вони

 замість бути героями жили.

 Тут, на землі, вони потрібніші,

ніж на небі.

( «Чорне Сонце» В.Шкляр )

1 жовтня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Т.Шевченка проходила творча зустріч з велетнем українського бестселера, володарем  першої в історії України «народної» Шевченківської премії  письменником Василем Шкляром. Майстер слова презентував свій новий історичний роман «Заячий костел». Ця подія стала справжнім подарунком для черкасців в святковий День захисників та захисниць України, в День українського козацтва. З привітаннями виступив міський голова Анатолій Бондаренко – шанувальник творчості прозаїка, його земляк і просто друг. Гостей і вдячних читачів була повна зала, яблуку ніде впасти. Членам нашого колективу – студентам групи СПфб 10-11-24, викладачу і практичному психологу Башею О.О., бібліотекарю Тіняковій М.М. також пощастило бути серед глядачів.

У доброзичливому колі однодумців присутні мали можливість почути розповідь письменника про історію написання нового роману, про події, покладені в основу сюжету; відчути характери головних героїв. Була майже відкрита таємниця загадкової назви роману. Але це ще більше заінтригувало читачів.

Слухаючи оксамитовий голос Василя Шкляра, дивлячись на його міцну статуру, мужнє і одночасно добре, з іскринками в очах, обличчя, бачимо легендарного козака, наче зійшовшого зі старовинних  полотен. Він на хвилинку завітав до нас, але його вже чекає вірний кінь і далека дорога. Нестримний дух волі, свободи й боротьби, чим завжди була славетна наша земля,  несе нас сторінками творів письменника в блакитну далечінь. « І повіє вітер вольний з Холодного Яру…» Казкове відчуття.

Відповідаючи на запитання аудиторії, Василь Шкляр поділився із присутніми своїми життєвими історіями, згадав дитинство і наголосив, що саме Черкаська земля є місцем його сили, яка дає натхнення до написання історичних творів.

Після зустрічі величезна кількість шанувальників мала змогу придбати книги майстра історичної прози, отримати на згадку автограф та зробити спільне фото з автором. Ми також скористалися цією нагодою. Ця творча зустріч з письменником Василем Шкляром стала для нас по-справжньому незабутнім подарунком долі.

Студентське самоврядування коледжу привітало педагогічних працівників з Днем працівників освіти України

Здобувачі освіти І-ІV курсів за традицією, започаткованою минулого року студентською радою коледжу в умовах війни, привітали викладачів та працівників коледжу побажаннями у вітальній стіннівці, кумедними відео та облаштували святкову фотозону.

В єдності наша сила

1 жовтня – особлива дата для нашої країни, адже саме цього дня відзначається День захисників та захисниць України.

З нагоди цього свята в актовій залі коледжу для всіх студентів відбувся захід «В єдності наша сила» у форматі інформаційної години.

Усі зібралися, щоб засвідчити свою повагу тим, хто носить військову форму, хто ціною власного життя боронить Україну, береже спокій і дарує нам надію на наше вільне та щасливе майбутнє.

На початку заходу вшанували пам’ять хвилиною мовчання воїнів України, які загинули за свободу і незламність Української держави.

Перед присутніми виступили представник громадської організації «Центурія» й наш випускник, який навчався на спеціальності «Харчові технології» – учасник бойових дій, ветеран українсько-російської війни.

Під час зустрічі гості спілкувалися на актуальну тему війни, розповідали про власний життєвий досвід на полі бою. Також було продемонстровано студентам коледжу, використання зброї та засобів до медичної підготовки під час бойових дій.

Для кожного учасника зустрічі спілкування із нашими захисниками був приклад честі та мужності.

Від щирого серця та великою пошаною дякуємо кожному та кожній, хто мужньо захищає нашу державу!