Home » 2024 » Вересень

Monthly Archives: Вересень 2024

Олімпійський тиждень: Зустріч з параолімпійцем Романом Данилюком

17 вересня під час проведення Олімпійського тижня відбулася зустріч з представниками Олімпійського комітету Черкаської області та українським легкоатлетом-параолімпійцем, заслуженим майстром спорту України Романом Данилюком.
Здобувачі освіти ознайомилися з презентацією про досягнення у спорті відомого гостя, задавали питання про спортивну долю і шляхи до великого успіху, здобутки на Параолімпійських іграх, випробування на теренах спортивної слави України.
Представники Олімпійського комітету під час зустрічі нагородили призами активних здобувачів освіти та коледж спортивним інвентарем та памʼятними подарунками.
Дякуємо нашим гостям за приємну зустріч та сприяння у розвитку спортивного життя нашого закладу!

ОЛІМПІЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ – 2024

Традиційно у вересні з нагоди Дня фізичної культури та спорту, з метою популяризації спорту й утвердження здорового способу життя у Черкаському фаховому коледжі харчових технологій та бізнесу було проведено Всеукраїнський олімпійський урок та Олімпійський тиждень.
У рамках Олімпійського тижня – 2024 було організовано та проведено чимало цікавих заходів, а саме:

  • тематична виставка «Олімпійськими стежками»;
  • вікторина «Олімпійські розумники», де здобувачі освіти продемонстрували свої знання із історії виникнення та розвитку олімпійських ігор, основними видами спорту, досягненнями українських спортсменів на олімпіадах;
  • Олімпійський урок «Спорт і фізичне виховання – утвердження здорового способу життя та зміцнення миру», учасники змагалися у спритності та швидкості. Головна мета Олімпійського уроку – забезпечити учасникам активність, бадьорість та гарний настрій;

презентація на тему:

  • «Параолімпійські ігри – 2024», де здобувачі освіти мали змогу більше дізнатися про історію Олімпійського руху та виступ параолімпійців України в Парижі-2024;
  • відеоролик «Спорт – це сенс нашого життя!» підготували здобувачі освіти 3 курсу з метою популяризації здорового способу життя, заохочення до занять фізичною культурою і спортом. Вони продемонстрували рухову активність, де своїм прикладом показали на скільки важливо рухатися, щоб бути здоровим.

Усі учасники заходу отримали позитивний заряд енергії.
Цей тиждень став для кожного ще одним кроком до безпечного та здорового способу життя.
Рух – це життя, а життя прекрасне!
Будьте здорові!!!

Міфи про суїцид. Суїцидальна поведінка: як розпізнати і що робити.

Всесвітній день запобігання самогубствам або Всесвітній день запобігання суїциду – міжнародна дата, яка відзначається по всій планеті щорічно, починаючи з 2003 року, 10 вересня, з метою сприяння діяльності щодо запобігання самогубств у всьому світі.

У ВООЗ повідомляють про понад 700 000 смертей через самогубство щороку. 

Самогубство важлива проблема охорони громадського ментального здоров’я, яку часто ігнорують. Вона оточена стигмою, міфами, табу.

Ось п’ять найпоширеніших міфів про самогубство:

1. Міф. Розмова з людиною про самогубство може підвищити ймовірність того, що вона так вчинить. 

Факт. Розмови про самогубство не посилять чиїсь суїцидальні думки і не підвищать ймовірність завдання собі шкоди. Навпаки – це може допомогти запобігти самогубству, оскільки створить безпечний простір для людини, щоб обговорити те, що вона відчуває. 

2. Міф. Якщо людина серйозно налаштована вчинити самогубство, їй нічим не допомогти.

Факт. Часто активний суїцидальний настрій має тимчасовий характер, саме тому людині дуже важливо отримати правильну підтримку у потрібний час. У ситуації, коли у когось виникають думки про самогубство, будьте терплячими, залишайтеся з людиною і просто покажіть, що ви поряд. 

Охочі вчинити суїцид мають амбівалентне ставлення до самогубства: їм хочеться зупинити страждання, але є й бажання, щоб їм допомогли залишитися жити.

3. Міф. Якщо людина озвучує свої суїцидальні думки, вона так не вчинить.

Факт. Розмова про самогубство може бути проханням про допомогу. Завжди серйозно ставтеся до суїцидальних настроїв людей.

4. Міф. Щоб думати про самогубство, потрібно мати психічне захворювання.

Факт. Не всі люди, які помирають внаслідок самогубства, мають проблеми з психічним здоров’ям. Хоча люди, які живуть із психічними захворюваннями, зазвичай більш схильні до суїциду.

5. Міф. Коли хтось помирає внаслідок самогубства, він вчинив злочин.

Факт. Самогубство – делікатна тема, й слід ретельно обміркувати формулювання. Уникайте використання виразів, які завдають страждання сім’ї та друзям померлого, а також прославляють самогубство. Подумайте про використання таких фраз, як «помер унаслідок самогубства», а не «наклав на себе руки».

Кожен випадок самогубства це трагедія, яка серйозно зачіпає не лише окремих людей, але й їхні сім’ї. 

Зосередження уваги на запобіганні самогубствам дуже важливе для побудови соціальних зв’язків, підвищення обізнаності та вселення надії на краще життя. 

Регулярне піклування про власний психологічний стан може наштовхнути на відкриття внутрішнього джерела сили, що допоможе пройти крізь складні часи. Тому дбати про своє ментальне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне. Ментальне та фізичне здоров’я – нерозривне ціле. 

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» покликана надати всім українцям психологічну допомогу та навчити навичок самодопомоги. Її мета – довести, що звертатися по таку допомогу – не слабкість, не забаганка й не соромно, а відповідально.

Ви можете звернутися до касного керівника, викладача, практичного психолога, батьків, свого друга чи подруги, сімейного лікаря щодо проблем, пов’язаних з психічним здоров’ям. Надання психологічних послуг є конфіденційним та безоплатним.

З метою виявлення ставлення до проблем самогубства серед  здобувачів освіти І-ІV курсів та профілактики суїцидальних намірів практичним психологом коледжу проведене анонімне онлайн-анкетування, профілактична перерва «Суїцидальна поведінка: психологічні аспекти».